KESİ YERİ FITIÄžI
Daha önceden karın ameliyatı geçirmiş kimselerde kesi yerinden gelişen fıtıklaşmalardır. (Şekil 1) Ameliyat tekniğinin yanı sıra, ileri yaş, gelişmiş yara enfeksiyonu, hastaya ait doku iyileşmesini geciktiren hastalıklar (diyabet, şişmanlık, anemi, kronik hastalıklar, kanser vb) kesi yerinden fıtık oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir. Bu tip fıtıklar ameliyattan…
GÖBEK FITIÄžI
Bebek anne karnında iken anne ile arasındaki bağı oluşturan ve büyümesi için gereksinimlerini karşılayan damarlar göbek halkasından geçer. Doğumla birlikte bu damarlar kapanır. Göbek halkası tam kapanmadan bu boşluğa karın içi organların girip çıkması ile göbek fıtığı ortaya çıkar.( Şekil 1 ve 2) …
KASIK FITIÄžI
Kasık bölgesi fıtığı en sık görülen karın duvarı fıtığıdır ( Şekil 1 ), erkeklerde çok daha sıktır. 3 tür kasık fıtığı vardır: 1- İndirekt kasık fıtığı Bu tip fıtıklarda, doğum sırasında normalde kapanmış olması ve fibröz bir bant haline dönüşmesi gereken karın zarı…
KARIN DUVARI FITIKLARI
Karın içi doku ve organların, karın duvarındaki zayıf bir alandan karın boşluğu dışına çıkması ve cilt altında bir şişlik oluşturmasına fıtık adı verilir. Karın duvarı fıtıkları doğumsal olabilir ya da yaşamın ileri dönemlerinde sonradan ortaya çıkabilirler. Karın duvarı fıtıkları yenidoğandan ileri yaştaki insanlara kadar…
PİLONİDAL SİNÜS ( Kıl dönmesi )
Kıl dönmesi hastalığı, kuyruk sokumu bölgesindeki cildin altında, içerisinde genellikle kılların bulunduğu bir boşluk oluşması olarak tanımlanır. (Şekil 1) – hastalık kadınlara göre erkeklerde daha sık görülür. – vücut kıllarının kalın ve sert olması – bu bölgenin yeterince temizlenmemesi – derinin uzun süre…
ANAL SİÄžİLLER
Tıbbi adı Condyloma acuminata olan anal siğiller makat çevresinde görülen, bazen genital bölgeyi de etkileyebilen, yüzeyden kabarık olan, yumuşak, pembemsi renkte karnabahar gibi lezyonlardır. Yalnızca birkaç adet siğil görülebileceği gibi sayılamayacak kadar çok lezyona da rastlanabilir.(Şekil 1 ) Hastalığın etkeni Human papilloma virüsüdür (…
PERİANAL FİSTÜL
İki organ veya iki doku yüzeyi arasında normalde olmayan tünel şeklindeki bir bağlantının olmasına fistül denir. Anal kanal ile etrafındaki deri arasında anormal bir kanal oluşmasına ise perianal fistül adı verilir. (Şekil 1 ) Fistüllerin çoğu, perianal apselerin kendiliğinden ya da cerrahi olarak…
PERİANAL APSE
Makat çevresinde şiddetli ağrı, kızarıklık, şişlik ve bazen eşlik eden vücutta titreme, ateş şikayeti ile başvuran hastalarda makat çevresinde apse ihtimali akla gelir. Bu bölgedeki iltihabi hastalıklar anal kanaldaki salgı bezlerinde başlar ve zamanla içi cerahat dolu boşluklar haline gelir. Anal kanalın birkaç cm…
HEMOROİDAL HASTALIK ( Basur- Mayasıl )
Hemoroidler her insanda bulunan, anal kanalda yerleşen ve dışkılama kontrolünün sağlanmasına katkıda bulunan damardan zengin yastıkçıklardır. Dinlenme ve uyku sırasında adeta bir tıkaç görevi görerek istemsiz dışkı kaçaklarını önlerler. Ayrıca anüsü çevreleyen sfinkter kasları üzerinde koruyucu bir yastık tabakası oluşturarak dışkılama esnasında bu kasların…
ANAL FİSSÜR ( Makatta çatlak hastalığı )
Kalın bağırsağın son kısmına rektum, bunun son 3-4 cm’lik kısmına da anal kanal denir. Anal kalın 2/3 üst kısmını halka tarzında saran, istem dışı çalışan ve anüsün (= makatın) kapalı durmasını sağlayan kaslara iç sfinkter (= büzücü kas) adı verilir. Anal kanalın 1/3 alt…