Tıbbi adı Condyloma acuminata olan anal siğiller makat çevresinde görülen, bazen genital bölgeyi de etkileyebilen,

yüzeyden kabarık olan, yumuşak, pembemsi renkte karnabahar gibi lezyonlardır.

Yalnızca birkaç adet siğil görülebileceği gibi sayılamayacak kadar çok lezyona da  rastlanabilir.(Şekil 1 )

Hastalığın etkeni Human papilloma virüsüdür ( HPV). Bu virüs insandan insana   hemen her zaman direkt temasla bulaşır.

HPV bazen bir bulgu vermeden yıllarca hastada bulunabilir. Genellikle genital veya anal bölgede bazen kaşıntı ve yanmaya, daha az oranda da kanamaya sebep olan şişlikler nedeniyle hastalar doktora başvururlar.

Bu yakınmalar diğer makat bölgesi hastalıklarında da görülebildiği için tanı ancak doktorun dikkatli bir fizik muayene ile lezyonları görmesiyle konur.

Şekil 1. Anal siğiller

 

Bu siğiller tedavi edilmezlerse genellikle daha büyük boyutlara ulaşır ve sayısı gün geçtikçe artar. Buna ek olarak uzun zaman zarfında tedavi edilmeyen siğillerin kanserleşme olasılığı vardır.  HPV’nin rahim ağzı ve kadın dış genital bölgesi kanserleri ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Siğiller ne kadar erken tedavi edilirse başarı şansı o kadar yüksek olur.

 

Tedavi yöntemleri

Tedavi çoğu zaman hastaneye yatmayı gerektirmeden uygulanabilir.

Eğer siğiller az sayıda, küçük ve sadece anüs çevresindeki ciltte yerleşmişse direkt olarak siğilin yüzeyine uygulanan ilaçlarla tedavi edilebilir.

Bu yöntem basit gibi görünmesine karşın çok dikkatli bir şekilde çevredeki normal dokuya zarar vermeden uygulanmalıdır. Bu işlem sıklıkla haftalar sürer ve çok sayıda uygulama gerektirir.

Diğer tedavi yöntemleri, siğillerin elektrokoter kullanılarak yakılması veya cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu yöntemler anında sonuç verirler.

Koterizasyon ve cerrahi işlemler siğillerin sayısı ve yerine bağlı olarak lokal, spinal ya da genel anestezi altıda uygulanabilirler.

Anal kanal içindeki siğiller medikal tedavi için uygun değildir ve çoğu vaka koterizasyon ya da cerrahi yolla tedavi edilmelidir. Koterizasyon ya da cerrahi tedavi ile siğiller temizlendikten sonra bile vücutta virüs bulunabilir ve hastalarda tedaviden sonra yeni siğiller  oluşabilir. Yeni siğiller sıklıkla dokuda zaten bulunan virüs nedeniyle oluşur. Bunlar daha önce tedavi edilen siğillerin nüks etmesi değildir.

Tekrar gelişen siğiller aynı yöntemlerle tedavi edilirler. Bu nedenle tedavi sonrası birkaç ay hastaları izlemek gerekir.

Mevcut tedavilerin yanında homeopatik tedavi de hastalığın bütüncül tedavisi açısından önerilmektedir.