Karın içi doku ve organların, karın duvarındaki zayıf bir alandan karın boşluğu dışına çıkması ve cilt altında bir şişlik oluşturmasına fıtık adı verilir.

Karın duvarı fıtıkları doğumsal olabilir ya da yaşamın ileri dönemlerinde sonradan ortaya çıkabilirler. Karın duvarı fıtıkları yenidoğandan ileri yaştaki insanlara kadar her dönemde görülebilirler. Fıtıkların {4afad55abffca7d3aedf86a129d7466e5801a675d7c4ae4914d1bf2b466ebca8}90’ı olan kasık fıtıklarına erkeklerde daha sık rastlanırken, göbek fıtıkları kadınlarda daha sık görülür.

Fıtık neden oluşur?

– sürekli ağır yük kaldırma

– kronik öksürük

– kronik kabızlığa bağlı ıkınarak dışkılamak

– prostat hipertrofisi sonucu ıkınarak işeme

                                                                                                     en sık sebeplerdir.

Ayrıca

– tekrarlayan gebelikler

– karında sıvı (assit) ile seyreden siroz

– hızlı kilo kayıpları

– karın bölgesi ameliyatları için yapılan kesiler

de fıtık oluşumunu kolaylaştıran etkenlerdir.

 

Hastalar, genellikle ayağa kalkınca, öksürünce, ıkınınca belirginleşen, sırtüstü yatılınca kaybolan şişlik ve bazen de ağrı nedeni ile başvururlar.

Fıtık, tanısı konduktan sonra en kısa sürede cerrahi olarak tedavi edilmelidir. Fıtık cerrahisinin en önemli endikasyonu bağırsak düğümlenmesi ve   bağırsak tıkanıklığı gibi önemli komplikasyonların önlenmesidir. Fıtığa neden olan defekt cerrahi olarak onarılmazsa buraya giren bağırsaklar fıtık kesesi içerisinde sıkışabilir, zamanla bağırsakların kan dolaşımı bozulup gangrene ya da bağırsak tıkanıklığına kadar gidebilen ve acil ameliyat gerektiren sorunlar ortaya çıkabilir.