Bebek anne karnında iken anne ile arasındaki bağı oluşturan ve büyümesi için gereksinimlerini karşılayan damarlar göbek halkasından geçer. Doğumla birlikte bu damarlar kapanır. Göbek halkası tam kapanmadan bu boşluğa karın içi organların girip çıkması ile göbek fıtığı ortaya çıkar.( Şekil 1 ve 2)

 

 

 

 

 

 

 

Şekil 1- 2. Göbek fıtığı

 

 

Çocuklardaki göbek fıtıkları, fıtık boğulması veya bağırsak tıkanıklığı olmadığı sürece 4 yaşına kadar izlenebilir, çünkü bunlar genellikle kendiliğinden kapanır. Erişkinlerde oluşan göbek fıtığı kendiliğinden kapanmaz, cerrahi yöntemle tedavi edilmelidir.

Doğumsal bir fıtık olan ve kadınlarda daha sık görülen göbek fıtığı, özellikle hamilelikten sonra ya da kronik öksürük, kabızlık, ağır yük kaldırma durumlarından sonra göbekte şişlik şeklinde görülür. Bazen portakal büyüklüğüne ulaşabilir. Sırtüstü yatınca kaybolan bu şişliğin aniden büyümesi, ağrı ve kızarıklık ortaya çıkması, karın içine geri itilememesi durumları, fıtık kesesi içinde karın içi organların sıkıştığını düşündürür. Bu durumda acil olarak ameliyat gerekir, aksi halde sıkışan ve kan dolaşımı bozulan bağırsakların da çıkarılması gerekir ki, bu normalde nispeten kolay ve hastanın aynı gün ya da 1 gün sonra evine gitmesine olanak veren fıtık ameliyatının uzaması, hastanın hastanede daha uzun süre kalması ve başka ek problemleri de beraberinde getirir.