KASIK FITIÄžI
Kasık bölgesi fıtığı en sık görülen karın duvarı fıtığıdır ( Şekil 1 ), erkeklerde çok daha sıktır. 3 tür kasık fıtığı vardır:
1- İndirekt kasık fıtığı
Bu tip fıtıklarda, doğum sırasında normalde kapanmış olması ve fibröz bir bant haline dönüşmesi gereken karın zarı açık kalmıştır. Yaşamın belirli bir döneminde öksürme, ıkınma, ağır yük kaldırma gibi nedenlerle karın içi basıncının artması sonucu karın içi organları, bu karın zarı ve kasık kanalına girmeye meyleder.
2- Direkt kasık fıtığı
Bu fıtık tipinde kasık bölgesindeki destek dokusunun zayıflığı söz konusudur ve erişkinlerde karın içi organları bu bölgeden fıtıklaşırlar.
3- Femoral fıtık
Bacağı besleyen damar ve sinirlerin geçtiği femoral kanaldan olan fıtıklaşmalardır. Kadınlarda daha sık görülür. Daha çok kasık bölgesinin altında gözlenen şişlik ve bacağa vuran ağrı ile kendini gösterir.
Şekil 1. Kasık fıtığı Şekil 2. Boğulmuş kasık fıtığı
Klinik belirti ve bulgular
Kasık fıtıklarının çoğu fıtığın tipik belirtisi olan kasıkta şişlik ortaya çıkıncaya dek belirti vermeyebilir, bazen sadece ağrı olabilir. Özellikle ayakta durmak, yürümek, ıkınmak, öksürmek ve ağır yük kaldırmakla kasıklarda ağrı ve şişlik olur, ağrı testislere doğru yayılabilir. Sırtüstü uzanmakla şişliğin ve ağrının kaybolduğu gözlenir.
Uzun süre tedavi edilmeyen fıtıklarda, bağırsaklar fıtık kesesi içinde sıkışarak bağırsak tıkanıklığına neden olabilir. (Şekil 2 ) Bu durumda kasık bölgesinde geri gitmeyen, ağrılı, bazen kızarık, sert bir şişliğin yanı sıra gaz ve dışkı çıkışında zorluk gözlenebilir.
Şişliğin belirgin olduğu durumlarda basit bir muayene ile tanı konabilir. Bazen kasık bölgesinde şişlik olmaksızın sadece ağrı ifade eden hastalarda kasık bölgesine ultrasonografi ile bakılıp başlangıç aşamasındaki fıtıklar (nokta fıtık) tespit edilebilir.
Tedavi
Kasık fıtıkları teşhis edildikleri zaman cerrahi tedavi ile onarılır. Onarımda öncelikle fıtık kesesi içerisindeki bağırsaklar ya da omentum denilen yağ dokusu karın içerisine geri itilir, sonra kasık duvarındaki defekt (zayıf doku) onarılır.
Fıtık onarımı sırasında ortaya çıkan en önemli komplikasyon nükstür. Fıtık nüksünü önlemek amacıyla günümüzde zayıf doku, dışarıdan sentetik bir yama konularak desteklenir. Bu yama kısa zamanda karın duvarıyla bütünleşir ve zayıf bölgede sağlam bir tamir dokusu meydana getirir. Gerilimsiz fıtık onarımı sonrası nüks {4afad55abffca7d3aedf86a129d7466e5801a675d7c4ae4914d1bf2b466ebca8} 0-2 arasındadır.
Ameliyatlar geleneksel açık cerrahi yöntemiyle ya da laparoskopik olarak yapılabilir. Laparoskopik onarımlar özellikle nüks fıtıklarda ve iki taraflı fıtıklarda daha çok tercih edilen yöntemlerdir. Ameliyat sonrasında birkaç gün içerisinde hasta normal günlük hayatına dönebilir.
Related Posts
Bir cevap yazın Cevabı iptal et
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.